Vernieling graven en toebehoren op begraafplaats

Op 28 augustus 2017 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over vernieling. 

Vernieling graven en toebehoren op begraafplaats

In deze zaak werd de verdachte er onder andere van verdacht dat hij meerdere (tientallen) graven zou hebben vernield. Een slachtoffer hoorde op de begraafplaats een hoop geschreeuw en hij zag de verdachte staan met een ton in zijn handen. De verdachte gooide de ton met kracht op de graven en het slachtoffer zag dat een stuk van een grafsteen afbrak. Achteraf bleek dat er tussen de twintig en dertig graven en toebehoren beschadigd waren. Ook was er schade aangericht aan een schuilhokje, dat door bezoekers werd gebruikt bij regen. In het schuilhokje is bloed aangetroffen van de verdachte en verder zijn er twee bankpassen van de verdachte op de begraafplaats gevonden.

 

Standpunt strafrechtadvocaat vernieling Den Haag

De advocaat van de verdachte heeft bepleit dat de verdachte de ton op het graf heeft laten vallen, omdat een slachtoffer zou hebben gezegd dat hij de ton los moest laten. Daarnaast stelt de advocaat dat het wellicht een ander of anderen zijn geweest die de vernielingen gepleegd kunnen hebben.

 

Oordeel rechtbank Den Haag

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan vernieling van de graven, alsmede aan het plegen van grafschennis. De verdachte is immers op de begraafplaats aangetroffen met een ton in zijn handen, welke hij met kracht op een graf heeft gegooid, welke is beschadigd. Daarnaast blijkt uit de verklaring van de beheerder van de begraafplaats en uit verklaringen van nabestaanden dat de begraafplaats de dag ervoor in goede orde was achtergebleven en zelfs enkele uren voor het incident onbeschadigd was. Ook zijn er twee bankpassen op naam van de verdachte en bloed van de verdachte aangetroffen op de begraafplaats. De verdachte werd door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor de duur van twee jaren.

 

Strafrechtadvocaat vernieling Den Haag

Wordt u zelf verdacht van vernieling? Dan kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat! De advocaat zal uw processtukken opvragen en zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor vernieling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Den Haag!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op