Veroordeling voor poging zware mishandeling door toebrengen nekklem

Veroordeling voor poging zware mishandeling door toebrengen nekklem

Op 13 juli 2017 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over poging zware mishandeling.

Veroordeling voor poging zware mishandeling door toebrengen nekklem

De verdachte in deze zaak werd verdacht van poging tot doodslag, zware mishandeling of poging tot zware mishandeling. De verdachte zou immers het slachtoffer in een nekklem hebben gehouden en deze strak hebben getrokken, waardoor de verdachte bijna geen lucht meer kreeg.

 

Standpunt strafrechtadvocaat poging zware mishandeling

De advocaat van de verdachte heeft gesteld dat er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel, op grond van jurisprudentie. Het slachtoffer had immers slechts oppervlakkige striemen. Ten aanzien van de vraag of het slachtoffer hieraan zou kunnen overlijden ontbreekt, volgens de advocaat, enig oordeel van een deskundige. Daarnaast had de verdachte geen opzet, ook niet in voorwaardelijke zin, op het overlijden van het slachtoffer. De verdachte heeft het slachtoffer in een impuls ongeveer 30 seconden in een judo-houdgreep gehouden en meer niet. Tot slot heeft de advocaat bepleit dat er geen sprake is van aantoonbaar zwaar lichamelijk letsel.

 

Standpunt rechtbank Den Haag

De rechtbank heeft zich de vraag gesteld of de verdachte opzet heeft gehad op het overlijden van het slachtoffer. Uit de verklaring van de verdachte kan dit niet worden afgeleid, omdat de verdachte het slachtoffer enkel bang wilde maken. Poging doodslag werd dan ook niet bewezen.

De verwondingen leveren volgens de rechtbank geen zwaar lichamelijk letsel op, waardoor de verdachte werd vrijgesproken van zware mishandeling. Wel acht de  rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling. Het handelen van de verdachte had immers kunnen leiden tot zwaar lichamelijk letsel bij het slachtoffer. De verdachte werd veroordeeld tot 96 dagen jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.

 

Strafrechtadvocaat poging zware mishandeling Den Haag

Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor poging zware mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Den Haag!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op