Schieten op ex-partner door ingehuurde verdachten

De rechtbank Den Haag heeft op 5 juni 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging doodslag.

Schieten op ex-partner door ingehuurde verdachten

De verdachte in deze zaak werd verdacht van medeplegen van poging tot moord, verboden wapenbezit en poging tot doodslag. De verdachte werd er immers van verdacht dat hij zich samen met medeverdachten schuldig heeft gemaakt aan bovengenoemde feiten. Er was door de ex-partner van het slachtoffer een plan gemaakt om tegen betaling het slachtoffer neer te schieten, om haar op die manier bang te maken. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat wekenlang voorbereidingen zijn getroffen en intensief overleg is gevoerd door de medeverdachten en de verdachte. Op de desbetreffende avond zijn ze naar de woning van het slachtoffer gegaan, waar het slachtoffer is neergeschoten en ook haar moeder gewond is geraakt. Als gevolg hiervan is het slachtoffer geopereerd om een kogel uit haar been te halen. De verdachte was de schutter in deze zaak.

 

Oordeel rechtbank Den Haag

De rechtbank Den Haag stelt dat alle 4 de verdachten betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en de uitvoering van het schietincident, waarbij het slachtoffer en haar moeder gewond zijn geraakt en de verdachte de schutter was. De rechtbank Den Haag oordeelt dat er sprake is van voorbedachte raad, wat vereist is om tot een bewezenverklaring van poging tot moord te komen, doordat er wekenlang door de verdachten is samengewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van het schietincident. De verdachten zouden voor dit handelen een geldbedrag ontvangen van de ex-partner van het slachtoffer. Er is dan ook sprake van medeplegen van de 4 verdachten in deze zaak. De rechtbank Den Haag acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van een poging tot moord.

Doordat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het schieten op het slachtoffer en haar moeder, heeft hij zich eveneens schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van een verboden wapen en bijbehorende munitie. Dit ten laste gelegde feit acht de rechtbank Den Haag dan ook wettig en overtuigend bewezen.

Ten aanzien van de poging doodslag op de moeder oordeelt de rechtbank Den Haag als volgt. De moeder stond vlak achter het slachtoffer, dus toen de verdachte op het slachtoffer schoot, schoot hij eveneens in de richting van de moeder. De rechtbank Den Haag oordeelt dat de verdachte hierdoor bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door zijn handelen de moeder dodelijk gewond zou raken. Het schieten met een vuurwapen op een persoon is een buitengewoon gevaarlijke gedraging, die naar haar uiterlijke verschijningsvorm is gericht op het doden van die persoon (en ook op personen die zich daarbij in de buurt bevinden), waardoor het niet anders kan dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van die persoon (de moeder) heeft aanvaard, aldus de rechtbank Den Haag.

De rechtbank Den Haag veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaren, met aftrek van de tijd die de verdachte voor de uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

 

Strafrechtadvocaat poging doodslag Den Haag

Een ervaren strafrecht advocaat kan u bijstaan indien u wordt verdacht van poging tot doodslag. Deze zaak is een goed voorbeeld van het feit dat er hoge straffen worden opgelegd bij een bewezenverklaring van poging tot doodslag. Een ervaren advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De raadsman zal op deze wijze een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor poging tot doodslag direct contact met u op voor uw strafzaak in Den Haag! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op