Jeugddetentie voor meerderjarige verdachte van belediging

Jeugddetentie voor meerderjarige verdachte van belediging

Op 27 november 2017 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over belediging.

Jeugddetentie voor meerderjarige verdachte van belediging

De verdachte in deze zaak werd van vele feiten verdacht, waaronder belediging en drie keer belediging van agenten.

 

Standpunt advocaat belediging en rechtbank Den Haag

De verdachte werd er onder andere van verdacht een beveiliger van een winkel te hebben beledigd, hetgeen strafbaar is gesteld. In het Wetboek van Strafrecht is opgenomen dat het Openbaar Ministerie alleen voor belediging mag vervolgen als er ook een klacht is ingediend door degene die beledigd is. De advocaat heeft bepleit dat het slachtoffer aangifte heeft gedaan en geen klacht heeft ingediend, waardoor de advocaat heeft gesteld dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is voor het feit. De rechtbank Den Haag volgt dit standpunt van de advocaat, waardoor de verdachte niet werd veroordeeld voor dit feit.

Ten aanzien van de belediging van de agenten is het navolgende bepaald. De verdachte heeft deze feiten bekend. In het Wetboek van Strafrecht staat dat de rechtbank dan alleen hoeft op te noemen wat zij heeft gebruikt als bewijsmiddelen voor deze feiten, om de feiten bewezen te verklaren. Dit is gebeurd en de verdachte is dan ook schuldig verklaard voor deze feiten.

 

Straf voor belediging

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater, die beiden denken dat de verdachte een verstandelijke beperking heeft. De rechtbank Den Haag heeft hier rekening mee gehouden bij het opleggen van de straf. Het jeugdstrafrecht werd toegepast, ondanks dat de verdachte meerderjarig is. De verdachte werd onder andere veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 129 dagen, waarvan 42 voorwaardelijk.

 

Strafrechtadvocaat belediging Den Haag

Wanneer u wordt verdacht van belediging kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. De advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor belediging direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Den Haag!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op