77-jarige verdachte schuldig aan belaging van volksvertegenwoordigers en bestuurders

De rechtbank Den Haag heeft op 3 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over belaging.

77-jarige verdachte schuldig aan belaging van volksvertegenwoordigers en bestuurders

De 77-jarige verdachte in deze zaak stond terecht voor belaging. De burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden van Leidschendam-Voorburg hebben aangifte gedaan tegen de verdachte. Kortgezegd stellen zij dat zij veel e-mails kregen van de verdachte, waarin het ging over moslims en de weerstand tegen de komt van een asielzoekerscentrum in de gemeente.

 

Oordeel rechtbank Den Haag

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de verdachte de aangevers dagelijks e-mails heeft verstuurd om zijn standpunten kenbaar te maken, onder andere over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente en over moslims. Een aantal van deze e-mails, bijvoorbeeld e-mails met woonadressen, zijn zeer direct en persoonlijk tegen de aangevers. Deze e-mails zijn bedreigend van aard. De e-mails gaan veel verder dan alleen het kenbaar maken van de standpunten van de verdachte. De rechtbank Den Haag stelt dat gelet op de aard en inhoud van de e-mails, de duur, de intensiteit en de frequentie (minimaal één e-mail per dag) sprake is van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de aangevers.

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de verdachte ter terechtzitting heeft erkend dat hij de e-mails heeft gestuurd naar de burgemeester, alle wethouders en gemeenteraadsleden van de gemeente. De verdachte heeft hierbij aangegeven in ieder geval één keer per dag een e-mail naar hen te versturen. Voorts heeft de verdachte aangegeven deze e-mails te hebben verstuurd om duidelijk te maken aan de ontvangers wat de risico’s zijn van een asielzoekerscentrum voor de bevolking van de gemeente en dan met name voor de joodse burgers. De rechtbank Den Haag stelt vast dat het de verdachte is geweest die de genoemde e-mails heeft gestuurd.

De rechtbank Den Haag stelt dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en dat burgers standpunten moeten kunnen delen met volksvertegenwoordigers en bestuurders, zoals burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden. Deze personen moeten vanwege hun functie meer dulden dan een gemiddelde burger. In deze zaak heeft de verdachte echter de grenzen van wat publieke figuren vanwege hun functie moeten tolereren, ruimschoots overschreden. Al met al acht de rechtbank Den Haag wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan belaging. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank Den Haag rekening gehouden met de leeftijd en de gezondheid van de verdachte. Daarnaast betreft het een oude zaak, wat in het voordeel van de verdachte meeweegt. De rechtbank Den Haag legt de verdachte een voorwaardelijke taakstraf op voor de duur van 60 uren, met een proeftijd van 2 jaren. Daarnaast heeft de rechtbank Den Haag een contactverbod opgelegd voor de duur van 2 jaren met de aangevers. Voor iedere keer dat de verdachte deze maatregel overtreedt zal een vervangende hechtenis worden toegepast voor de duur van 1 week, met een maximum van 6 maanden.

 

Strafrechtadvocaat belaging Den Haag

Een ervaren strafrecht advocaat kan u bijstaan indien u wordt verdacht van belaging! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De raadsman zal op deze wijze een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor belaging direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Den Haag! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op